'Vos heeft markant en wilskrachtig gezicht'

door Kees Klijn. donderdag 26 juni 2008 | 03:21 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 26 juni 2008 | 09:37

WOUDRICHEM - Henk van Noorloos, leerkracht op het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg, is een vat vol ideeën. Zo opperde hij begin januari, toen hij samen met zijn zus Désirée een bezoek bracht aan hun moeder in het ziekenhuis, dat het mooi zou zijn als zij een borstbeeld zou maken van Marianne Vos.

En dat zou dan worden verkocht om zo een project van Edukans een financiële injectie te geven. Désirée van der Wiel (45), die klei plastisch vormgeeft, ging de uitdaging aan. "We zijn dezelfde avond nog naar het gemeentehuis gegaan, want daar werd Marianne gehuldigd. Ze vond het een prachtig idee, alleen hebben we wel het doel veranderd. Want Marianne is ambassadrice van de stichting Youth United for Sri Lanka. Die stichting zet projecten op in Sri Lanka."

De wielertopper in klei vatten, dan heb je beelden nodig. "Ik had toevallig mijn fototoestel bij me. Van alle kanten heb ik haar hoofd close-up gefotografeerd. Daar was ze niet zo kapot van. Zo dichtbij, daar werd ze wat onzeker van."

Dat weifelachtige is in haar gezicht niet terug te vinden. "Integendeel" , vindt de Woudrichemse, die het beeld tijdens een cursus bij Elly Veelenturf uit haar handen liet ontstaan. "Ze heeft een wilskrachtig gezicht. Kun je ook zien aan haar kin, die is vrij lang. En ze heeft een markante, niet helemaal regelmatige neus. Net als haar lippen. Het is een vrouw met uitstraling. En tegelijkertijd is Marianne ook eenvoudig. Voelt zich nergens te groot voor, ondanks al die successen. Dat siert haar."

Ook het borstbeeld, waar vier maanden intensief aan is gewerkt, is een sieraad. Herkenbaar, mooi en inderdaad wilskrachtig. Over haar schouders is een hemdje aangebracht. Een bijzonder exemplaar, het is gemaakt van fietsbanden. "Nee, het is geen fietsband van Marianne zelf. Deze heb ik een fietsenmaker gehaald."

Een gezicht naar de werkelijkheid boetseren, dat kan een hele bevalling zijn. Deze keer was dat niet zo. " Ik ken Marianne niet echt, dat scheelt. Dus nam ik geen emotionele bagage mee. Ja, ik vind dat het beeld dan ook goed is gelukt."

Gisteravond onthulde Vos het borstbeeld. Tijdens de Olympische Spelen wordt het per opbod via internet verkocht. Belangstelling is dan ook belangrijk. " Veel mensen komen in het gemeentehuis. Waarschijnlijk komt het daar te staan."

Dit artikel is overgenomen uit Brabants Dagblad

26-06-2008

 

Door keramiste Desiree van der Wiel te Woudrichem
Materiaal:
Roodbakkende chamotteklei
Afwerking: acryl
Bijzonderheden:
Wordt tijdens de Olympische Spelen in Peking bij opbod verkocht voor Youth United Sri Lanka
www.yu4sl.com
Zie ook www.mariannevos.com
Meer informatie:
H.van Noorloos 
[email protected]
De aanbieder houd zich het recht voor om de verkoop te annuleren indien :
a. Het uiteindelijke bod niet binnen 14 dagen is overgemaakt op de bankrekening van stichting Youth united for sri lanka
b. Het uiteindelijke bod te laag is naar het inzicht van de maakster

 

terug


 
 

    

Verkocht per opbod

marianne en desiree 2

 

aan het

HET WILLEM VAN ORANJE COLLEGE

Waalwijk / Wijk en Aalburg

marianne en desiree

marianne 3

marianne 4

marianne 5

marianne 6

marianne 7

marianne 8

 

Tot nu toe hebben een bod uitgebracht:

* Willem van Oranje College

* First Class Entertainment Woudrichem

* Joanne Alting Milieudefensie