climatebiking3

De Running Painter doet nu aan 'Climate Biking'
door Kees Klijn. dinsdag 15 april 2008 | 03:34
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
WIJK EN AALBURG - Intergas bestaat vijftig jaar, dus trok het bedrijf voor het goede doel € 250.000 uit.
Er is een prijsvraag voor het verbeteren van het klimaat uitgeschreven. Een kolfje naar de hand van Henk van Noorloos uit Andel, die de projecten aaneenrijgt en altijd weer op een ludieke wijze het milieu een handje toesteekt.

Aan die uitdaging deden 24 scholen mee. De plannen van Van Noorloos, leerkracht aan het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg, haalden de laatste drie. Daarna viel hij af.

Dus zijn idee om via Edukans in het armste gebied van India kacheltjes te laten bouwen, zodat er minder hout zou hoeven te worden gesprokkeld door de vrouwen die toch al het meeste werk verrichten, ging niet door.

Voor de 51-jarige Andelaar was het een teleurstelling. Maar hij is geen type die bij de pakken neer gaat zitten. Van Noorloos: "Met die kacheltjes, smokeless chulas, zouden we mensen en milieu kunnen helpen. Het zou jammer zijn als we er niks mee deden, dus doen we het nu in een afgeslankte vorm."

Van Noorloos, ook wel bekend als running painter, bedacht Climate Biking. "Het komt er op neer dat de leerlingen Bak- en Biking Biljetten gaan verkopen. De hoofdprijs is een rondvlucht over Nederland. Met die verkochte biljetten maken we dan een 1000 inch beeldscherm. Die hangen we aan de voorkant van de school."

Op 25 juni wijst een laserstraal het winnende lot aan. Tijdens die lasershow, waar ook bedrijven hun logo kunnen laten zien, zal er geen stroom uit het reguliere netwerk worden verbruikt. "Nee, er wordt alleen maar gefietst. Via de TU Eindhoven heb ik twee fietsen gekregen. Die zijn er speciaal op gemaakt om energie op te wekken en vast te houden."

Voor een gelikte show heb je gelijkmatige spanning nodig. Dat zal met de fietsen niet lukken. "Daarom gaan we er eerder mee aan de slag, vangen we de energie op in een accu. Dus moeten er heel wat kilometers afgelegd worden."

Er moet zeker € 5000 binnen komen. Er worden evenveel pannenkoeken à € 1 gebakken. "Die gaan we tijdens drie actiedagen overal verkopen, dat gaat lukken."

Fietsen, het is een Olympisch onderdeel. "We doen het ook een beetje in die sfeer." Volgens Noorloos zou ook in de toekomst mooi zijn als het inderdaad deel zou uitmaken van de Spelen. "Wie het snelste duizend Watt bij elkaar trapt, wint goud." Waarom niet? Van Noorloos heeft het NOC*NSF dan ook al getipt.

Uit:Brabants Dagblad

climatebiking1

climatebiking3

ClimateBiking  with 1000inch laserscrean on human power

Wereldprimeur: Lasershow op spierkracht

Woensdag 25 juni 2008, precies  44 dagen voor de opening van de Olympische spelen in Beijing willen  leerlingen en medewerkers  van het Willem van Oranje College te Wijk en Aalburg  dit moment aangrijpen  voor een oproep aan de wereld  om samen in actie te komen tegen de dreigende klimaatverandering.
Met de presentatie van  ‘ClimateBiking’  willen ze bovendien een nieuw Olympisch onderdeel nomineren bij het IOC.
Door het houden van een  lasermarathon op spierkracht tegen een megabeeldscherm waarachter het nieuwe schoolgebouw voor een groot deel zal verdwijnen hopen ze de ogen van de wereld hierop te richten.

ClimateBiking
Hierbij gaat het erom om zoveel mogelijk  elektrische stroom bij elkaar te trappen op een fietsgenerator. Een soort hometrainer  met een grote dynamo die wordt aangesloten op een accu.
Door dit onderdeel op te nemen bij de Olympische Spelen kan het een ultiem voorbeeld  worden van het gebruik van duurzame energie in combinatie met sport en zo het klimaatprobleem onder de aandacht te brengen en (helpen) op te lossen.
Tijdens de donkere uren van de lasermarathon  zullen de VMBO leerlingen van team Oranje, genoeg stroom bij elkaar moeten trappen om een  laserprojectie op ’s werelds grootste beeldscherm op spierkracht aan de gang te houden. Maar ClimateBiking gaat verder; het kan een prachtig wapen zijn om naast het opwekken van je eigen energie, je eigen overgewicht, waar steeds meer  westerlingen onder lijden,helpen te beteugelen.

Edukans Energie Project
Bedrijven kunnen projectietijd kopen om hun logo te laten zien tijdens de wereldprimeur van de fietsmarathon met laserprojectie op het record beeldscherm. De opbrengst gaat naar  het Edukans Energie Project India. Hiermee worden kansarme jongeren en ouderen daar, geholpen om duurzaam hun eten te kunnen koken.

Record beeldscherm met rondvlucht boven Nederland
Voor  er gestart kan worden moet eerst het record beeldscherm van 10 x 25 meter  (1000 inch)met de hand worden opgebouwd. Het scherm bestaat uit 5000 stukjes  (A6 formaat) die vooraf  door de leerlingen verkocht  worden á € 1,= voor het goede doel.
Tijdens de voorstelling zal de laser één willekeurig vakje aanwijzen als prijswinnaar.
Degene van wie dit vakje is wint de hoofdprijs. Een rondvlucht boven de regio, misschien zelfs boven het eigen huis.

5000 pannenkoeken in bakmarathon
Tegelijk met de fietsmarathon en lasershow houdt het Willem van Oranje College een ‘duurzame’ bakmarathon waarbij 5000 pannenkoeken worden gebakken. De opbrengst is voor hetzelfde project.

 

SponsorMuziekEvent door DMXLASER
Het brandpunt van alle activiteiten voor het goede doel komen woensdagavond 25 juni a.s. samen in een sprankelende muzikale lasershow van het gerenommeerde  DMXLASER uit Gilze.
Sponsors en andere genodigden worden hierbij in het zonnetje gezet terwijl de deelnemers op de fietsgenerator de benodigde elektriciteit voor de show bij elkaar fietsen. Leerlingen die genoeg energie in de actie stoppen kunnen en vrijkaartje á € 20,=  voor dit wereld-event verdienen.

 

Henk van Noorloos
Willem van Oranje College
Wijk en Aalburg
0416 691722
[email protected]

Marco stopt na titel toch met roken

door Kees Klijn. donderdag 26 juni 2008 | 03:20 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 26 juni 2008 | 09:38

De wedstrijd Climate Biking tussen Nick Verbeek (links) en Marco Blankensteijn, die winnaar werd van het NK. foto Patrick Guitjens

De wedstrijd Climate Biking tussen Nick Verbeek (links) en Marco Blankensteijn, die winnaar werd van het NK. foto Patrick Guitjens

 

WIJK EN AALBURG - Marco Blankensteijn (14) liet gisteravond zien dat nicotine en sporten een perfecte combinatie kunnen zijn. De Rijswijker werd de eerste Nederlands kampioen climate biking op het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg.

In de finale trapte hij 2897 joules bij elkaar. Meer dan zijn concurrenten Arnie Gortzak en Davy van Deursen.

Marco was heel gelukkig met de zege. En hij heeft besloten om met roken te stoppen. De titel heeft hem niet op andere gedachten gebracht. "Mijn ouders stoppen ook, dus ik doe ook mee."

Dat juist hij zou winnen, was opvallend. Want de eerste keer, toen zijn klas 2k2b de strijd aanbond tegen het drietal van 2gt1, kon hij het niet volhouden om een minuut lang flink door te trappen.

In de finale, waarin de jongens onderling mochten uitmaken wie de titel zou opeisen nadat 2gt1 was geklopt, ging dat een stuk beter. "Dan gaat het ergens om, dus heb ik nog meer mijn best gedaan." Marco Verwijmeren was er eigenlijk zeker van dat zijn team de meeste joules bij elkaar zou trappen. "We zitten in de finale. Want we hebben zó hard gefietst. Zelf was ik helemaal kapot. Dat komt door die dynamo, dan moet je zoveel kracht zetten." Marco is leerling van 2gt1, dus zijn gevoel liet hem in de steek.

Het gejakker op de twee fietsen werd gadegeslagen door een echte kenner, Marianne Vos. Want uitgenodigd om een borstbeeld van haar, gemaakt door Désirée van der Wiel, te onthullen. De alleskunner op de fiets kwam zelf ook met een opmerkelijke onthulling. "Ik zou niet tegen die jongens willen fietsen, want dan leg ik het tegen ze af. Want het gaat maar om één minuut, voor mij is dat te explosief."

Het fietsen in aula was spannend, buiten werd het daarna ook spannend. Vooral Henk van Noorloos, die climate biking bedacht, zorgde daarvoor. Want op het dak, vlak bij de rand, was de leerkracht op een fiets geklommen. Trappen, daarna toeteren. En toen stond de laserpunt stil op een van de 3770 verkochte bikebiljetten, die op grote vellen tegen de ramen van de school waren geplakt.

Spannend wordt het ook voor Bep van Brunschot uit Zuilichem. Want de winnaar van de loterij mag met een eenmotorig vliegtuigje een tochtje maken over Nederland.