

ClimateBiking with 1000inch laserscrean on human power
Wereldprimeur: Lasershow op spierkracht
Woensdag 25 juni 2008, precies 44 dagen voor de opening van de Olympische spelen in Beijing willen leerlingen en medewerkers van het Willem van Oranje College te Wijk en Aalburg dit moment aangrijpen voor een oproep aan de wereld om samen in actie te komen tegen de dreigende klimaatverandering.
Met de presentatie van ‘ClimateBiking’ willen ze bovendien een nieuw Olympisch onderdeel nomineren bij het IOC.
Door het houden van een lasermarathon op spierkracht tegen een megabeeldscherm waarachter het nieuwe schoolgebouw voor een groot deel zal verdwijnen hopen ze de ogen van de wereld hierop te richten.
ClimateBiking
Hierbij gaat het erom om zoveel mogelijk elektrische stroom bij elkaar te trappen op een fietsgenerator. Een soort hometrainer met een grote dynamo die wordt aangesloten op een accu.
Door dit onderdeel op te nemen bij de Olympische Spelen kan het een ultiem voorbeeld worden van het gebruik van duurzame energie in combinatie met sport en zo het klimaatprobleem onder de aandacht te brengen en (helpen) op te lossen.
Tijdens de donkere uren van de lasermarathon zullen de VMBO leerlingen van team Oranje, genoeg stroom bij elkaar moeten trappen om een laserprojectie op ’s werelds grootste beeldscherm op spierkracht aan de gang te houden. Maar ClimateBiking gaat verder; het kan een prachtig wapen zijn om naast het opwekken van je eigen energie, je eigen overgewicht, waar steeds meer westerlingen onder lijden,helpen te beteugelen.
Edukans Energie Project
Bedrijven kunnen projectietijd kopen om hun logo te laten zien tijdens de wereldprimeur van de fietsmarathon met laserprojectie op het record beeldscherm. De opbrengst gaat naar het Edukans Energie Project India. Hiermee worden kansarme jongeren en ouderen daar, geholpen om duurzaam hun eten te kunnen koken.
Record beeldscherm met rondvlucht boven Nederland
Voor er gestart kan worden moet eerst het record beeldscherm van 10 x 25 meter (1000 inch)met de hand worden opgebouwd. Het scherm bestaat uit 5000 stukjes (A6 formaat) die vooraf door de leerlingen verkocht worden á € 1,= voor het goede doel.
Tijdens de voorstelling zal de laser één willekeurig vakje aanwijzen als prijswinnaar.
Degene van wie dit vakje is wint de hoofdprijs. Een rondvlucht boven de regio, misschien zelfs boven het eigen huis.
5000 pannenkoeken in bakmarathon
Tegelijk met de fietsmarathon en lasershow houdt het Willem van Oranje College een ‘duurzame’ bakmarathon waarbij 5000 pannenkoeken worden gebakken. De opbrengst is voor hetzelfde project.
SponsorMuziekEvent door DMXLASER
Het brandpunt van alle activiteiten voor het goede doel komen woensdagavond 25 juni a.s. samen in een sprankelende muzikale lasershow van het gerenommeerde DMXLASER uit Gilze.
Sponsors en andere genodigden worden hierbij in het zonnetje gezet terwijl de deelnemers op de fietsgenerator de benodigde elektriciteit voor de show bij elkaar fietsen. Leerlingen die genoeg energie in de actie stoppen kunnen en vrijkaartje á € 20,= voor dit wereld-event verdienen.
Henk van Noorloos
Willem van Oranje College
Wijk en Aalburg
0416 691722
[email protected]
Marco stopt na titel toch met roken
door Kees Klijn. donderdag 26 juni 2008 | 03:20 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 26 juni 2008 | 09:38
De wedstrijd Climate Biking tussen Nick Verbeek (links) en Marco Blankensteijn, die winnaar werd van het NK. foto Patrick Guitjens
WIJK EN AALBURG - Marco Blankensteijn (14) liet gisteravond zien dat nicotine en sporten een perfecte combinatie kunnen zijn. De Rijswijker werd de eerste Nederlands kampioen climate biking op het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg.
In de finale trapte hij 2897 joules bij elkaar. Meer dan zijn concurrenten Arnie Gortzak en Davy van Deursen.
Marco was heel gelukkig met de zege. En hij heeft besloten om met roken te stoppen. De titel heeft hem niet op andere gedachten gebracht. "Mijn ouders stoppen ook, dus ik doe ook mee."
Dat juist hij zou winnen, was opvallend. Want de eerste keer, toen zijn klas 2k2b de strijd aanbond tegen het drietal van 2gt1, kon hij het niet volhouden om een minuut lang flink door te trappen.
In de finale, waarin de jongens onderling mochten uitmaken wie de titel zou opeisen nadat 2gt1 was geklopt, ging dat een stuk beter. "Dan gaat het ergens om, dus heb ik nog meer mijn best gedaan." Marco Verwijmeren was er eigenlijk zeker van dat zijn team de meeste joules bij elkaar zou trappen. "We zitten in de finale. Want we hebben zó hard gefietst. Zelf was ik helemaal kapot. Dat komt door die dynamo, dan moet je zoveel kracht zetten." Marco is leerling van 2gt1, dus zijn gevoel liet hem in de steek.
Het gejakker op de twee fietsen werd gadegeslagen door een echte kenner, Marianne Vos. Want uitgenodigd om een borstbeeld van haar, gemaakt door Désirée van der Wiel, te onthullen. De alleskunner op de fiets kwam zelf ook met een opmerkelijke onthulling. "Ik zou niet tegen die jongens willen fietsen, want dan leg ik het tegen ze af. Want het gaat maar om één minuut, voor mij is dat te explosief."
Het fietsen in aula was spannend, buiten werd het daarna ook spannend. Vooral Henk van Noorloos, die climate biking bedacht, zorgde daarvoor. Want op het dak, vlak bij de rand, was de leerkracht op een fiets geklommen. Trappen, daarna toeteren. En toen stond de laserpunt stil op een van de 3770 verkochte bikebiljetten, die op grote vellen tegen de ramen van de school waren geplakt.
Spannend wordt het ook voor Bep van Brunschot uit Zuilichem. Want de winnaar van de loterij mag met een eenmotorig vliegtuigje een tochtje maken over Nederland.